egy hely, ahol beszélhetsz vagy meghallgathatsz… egy hely, ahova megérkezhetsz, ahonnan elindulhatsz… egy hely, ahol nem kell, hogy szereket használj de nem baj ha szerhasználó vagy…

Elterelés (Megelőző- felvilágosító elterelés)

 

megelozo-felvilagosito-elterelesLehetőséget nyújt  azon  alkalmi droghasználók számára, akik a büntetést a programban való részvéttel  szeretnék kiváltani,  természetesen amennyiben  esetüket mérlegelve annak megvannak a törvényi feltételei.

Ha valaki kisebb súlyú, kizárólag csekély mennyiségű kábítószert érintő, fogyasztói típusú drogos bűncselekményt követ el,  és részt vesz egy legalább hat hónapos folyamatos „drog-kezelésen”, akkor nem fogják megbüntetni, ezt nevezik elterelésnek. Az elterelés tehát a büntetőeljárás alternatívája, melyet az eljáró hatóság (rendőrség, bíróság, ügyészség) ajánl fel az elkövető részére.

Maga az elterelés  leginkább egy önismereti jellegű foglalkozás, egyéni vagy csoportos konzultáció formájában, melyet szakképzett szociális munkások végeznek.  A végén szakorvos által kiállításra kerül egy igazolás, melyet az eljáró hatóságnál kell bemutatni, így hivatalosan is lezárásra kerül a büntetőeljárás.